Marnowanie zywnosci statystyki

Fibre select

Z nowych powodów kupujemy więcej jedzenia niż jesteśmy w mieszkanie skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, samym ze systemów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych pozwoli na wydłużenie terminu przydatności do jedzenia z trzech do pięciu razy, skoro tak zapakowana żywność nie ma wstępu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest istotnym powodem kładzenia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie artykuły spożywcze.

Urządzeniami pozwalającymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na twórz pakowania, ważna je podzielić na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są przeznaczone do pakowania dużych grupie żywności. Wykorzystują je producentowi żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często towar jest ładowany na pragnienie klienta. Gra tym właściwie zapakowana żywność wygląda estetycznie, a właściwie wyeksponowana i oświetlona, motywuje do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, przeprowadza się w ośrodku maszyny. Proces polega na umieszczeniu produktu wraz z odpowiednim opakowaniem do szczelnie zamykanej komory, w której przyrządza się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora kształtuje się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, a przy pakowaniu niewielkich produktów, polecane jest skorzystanie wkładek komorowych, co więcej przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe dedykowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego akcesorium jest lekki, można szybko zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek łatwo się zwraca, ponieważ dzięki pakowaniu w rodzaj próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet bardzo. Proces pakowania stanowi wysoce przydatny. Przebiega na zewnątrz urządzenia, i do środka, w planu wykonania zgrzewu, jest wydawany tylko brzeg folii.